martes, 28 de octubre de 2014

VILLAE ROMANAE

A l'antiga Roma, les vil·les romanes eren centres d'explotació agrària que en alguns casos eren les residències del patricis. La vil·la tenia tres parts; la part urbana on habitava el propietari de l'explotació, una part rústica pels esclaus, les eines i els animals i una part on s'elaboraven i conservaven els productes que s'havien recollit.
Les vil·les romanes eren generalment cases de camp consstruïdes per la classe alta, hi ha dos tipus de vil·la; la vil·la urbana, que va ser un país que es podia entrar fàcilment des de Roma i la vil·la rústica que era una granja que sempre estava ocupada pels agents que havien encarregat de la massa.

Una vil·la era concebuda com una unitat de producció bàsica, feta a l'explotació d'una extensió de terreny, també era un lloc de descans i d'esbarjo pels seus propietaris.

La vil·la que esta millor conservada ara és La vila dels misteris de Pompeia del segle II abans de Crist.



                           
Planta 2:
1. Atri: Era el centre de la casa primitiva i de la vida familiar. Era un gran espai cobert per un sostre llevat d'una gran obertura al mig que donava claror i ventilació i deixava caure l'aigua de la pluja a l'impluvium, una bassa rectangular que la recollia i des de la qual passava a una cisterna soterrània. 
2.Peristil: era un jardí envoltat d'un porxo sostingut per columnes. Al seu voltant es distribuïen uns quants cubicula i altres habitacions.
3.Triclini: el menjador, es va introduir amb el costum grec de menjar ajagut. N'hi podia haver més d'un.
4.Tablinum: estava situat al darrere de l'atri, separat per una cortina o un reixat de fusta. Era el el despatx del pater familias, on rebia les visites i guardava l'arxiu familiar.  


No hay comentarios:

Publicar un comentario